Péče o sklo

JAK NEJLÉPE PÉČOVAT O SVÉ SKLO

PÉČE A POUŽÍVÁNÍ SKLA

JAK ČISTIT SVÉ SKLO RIEDEL
Sklenice je třeba vždy pečlivě mýt, nejlépe ručně. Sklenice RIEDEL jsou 100% vhodné do myčky nádobí, s výjimkou sklenic se speciálními značkami, ale nejlépe se o ně pečuje, když se vyhnete drsným mycím prostředkům a zvolíte chladný krátký mycí cyklus. Abyste předešli zbytkům mycího prostředku, důkladně opláchněte sklenice v čisté vodě. Při sušení misky sklenice se vyvarujte držení sklenice za stopku nebo dno, protože to může v extrémních případech způsobit prasknutí stopky v nejužším místě.

Zakalení sklenic v myčce může mít dvě různé příčiny. Nejčastějším zákalem jsou usazeniny vápna nebo zbytky pracích prostředků. Ty lze snadno odstranit slabými kyselinami (např. kyselina citrónová nebo ocet). Existují však i zákaly, které podle současných znalostí nejsou usazeniny, ale představují změny na povrchu skla. Tyto zákaly nelze snadno odstranit pomocí výrobků pro domácnost, protože jsou důsledkem uvolňování skleněných složek z povrchu skla.

Sklo je materiál, který potěší majitele svou zářivostí a průhledností. Tyto vlastnosti jsou ale také zodpovědné za to, že poškození povrchu skla – byť jen minimální – se stane přímo viditelným. Trvalé zakalení skla je tedy pro pozorovatele již jasně viditelné, pokud je sklo napadeno pouze v hloubce, která je tisíckrát tenčí než 1 mm. Tomuto procesu optické změny v průběhu času podléhá v zásadě každé sklo. Důvod vzniku zákalu je často obtížně dohledatelný – lze však vzniku takového poškození povrchu čelit při mytí v myčce.

Péče o váš křišťál RIEDEL

Všechny sklenice RIEDEL lze mýt v myčce na nádobí!
RIEDEL výhradně doporučuje myčky nádobí Miele.
Abyste zabránili poškrábání: Zabraňte kontaktu skla s jiným sklem nebo kovem. Pokud je to možné, použijte stojan na stopky.
Abyste se vyhnuli skvrnám: Použijte měkkou vodu (s nízkým obsahem minerálních látek).
Pro odstranění skvrn: Použijte bílý ocet.
Při ručním mytí umyjte sklenici pod teplou vodou (použijte mycí prostředek a sklenici pečlivě opláchněte).
Čistící ručníky perte při teplotě varu (k likvidaci bakterií) mýdlem bez zápachu.
Při máchání čistících ručníků nikdy nepoužívejte aviváž (abyste předešli mastnotě na povrchu).
K vyleštění sklenice: Použijte dva ručníky, nikdy nedržte sklenici za dno, abyste vyleštili mísu, protože by stopka mohla prasknout v důsledku špatné manipulace.
Vyhněte se skladování sklenic v kuchyňských skříňkách vedle předmětů se silným zápachem, protože to může zašpinit sklo a ovlivnit aroma vína.
Nastavení myčky - Ujistěte se, že je vaše myčka optimálně nastavená.

To znamená:

Oplachování: Leštidlo musí být dávkováno v optimálním nebo dostatečném množství. Ujistěte se prosím, že vaše myčka je vždy dostatečně naplněna leštidlem.
Změkčení vody: Extrémně měkká voda je vůči sklu agresivní. Systém změkčování vody myčky je proto nutné přizpůsobit tvrdosti vody ve vaší domácnosti a měl by odpovídat hodnotě cca. 3 - 4 stupně německé tvrdosti (°dH).
Teploty / volba programu: Při mytí skla byste měli zvolit program s nízkou teplotou (50 - 55 °C) nebo, pokud je k dispozici, speciální program na sklo.
Pára: Po opláchnutí byste měli krátce otevřít dvířka stroje, aby mohla uniknout vlhkost, protože vodní pára může urychlit zakalení povrchu skla.
Zbytky potravin a ovocné šťávy: Nadměrné množství zbytků potravin, zejména velké množství ovocných kyselin obsažených ve šťávách, mění složení oplachové kapaliny a tím i podmínky procesu oplachování. Za každou cenu je třeba se vyvarovat společnému mytí skla a domácího náčiní z hliníku (např. lis na česnek, hrnce s hliníkovou rukojetí atd.).
Materiály, které nelze mýt v myčce: Vyvarujte se mytí materiálů, které nelze mýt v myčce, např. hliníku a kameniny. To způsobuje chemické reakce mezi hliníkem a povrchem skla, které extrémně urychlují proces zakalení skla.
Abyste předešli případnému zakalení, je nejlepší sklenice vždy ihned po použití opláchnout, aby se na nich neusazovaly zbytky vína. Červené víno je obzvláště náchylné, protože pokud zbytek zůstane ve sklenici příliš dlouho, kyselina se dostane do sklenice.

''

JAK VYČISTIT DEKANTÉR
Ideální je samozřejmě karafu ihned po použití naplnit teplou vodou až po okraj a nechat přes noc odstát. Druhý den odstraňte vodu a poté naplňte dekantér asi ½ l destilované vody. Promíchejte karafu s destilovanou vodou a poté ji vylijte zpět. Poté nechte karafu vyschnout a zvenku ji vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Abyste se vyhnuli zakalení, karafu vždy ihned po použití vymyjte, aby se na ní neusazovaly zbytky vína. Červené víno je obzvláště náchylné, protože pokud zbytek zůstane v karafě příliš dlouho, kyselina se dostane do sklenice. Vodu a kyselinu citronovou nebo octovou esenci lze také použít k čištění karafy při jejím víření. Pokud ke kontaminaci dojde, můžete také zkusit nějaké čisticí tablety.

Nabízíme čistící kuličky, které mohou pomoci při odstraňování tuhého vnitřku karafy. Jednoduše je pomalu přidejte přes nálevku s trochou teplé vody do karafy a krouživými pohyby jimi protřepejte asi minut. Až budete hotovi, sceďte kuličky do síťovaného cedníku, opláchněte je, osušte a uschovejte pro budoucí použití.

Uvědomte si prosím, že náš čistič lahví (čisticí korálky) nelze použít v následujících karafách, protože se mohou usadit v designu: Ayam, Amadeo, Eve, Escargot, Curly, Boa, Black Tie, Mamba, Horse, Horn, Tyrol, RIEDEL Winewings, Swan a tváří v tvář.

Dále upozorňujeme, že jsou uvedeny pouze karafy z aktuálního ceníku. Seznam všech dekantérů naleznete v našem přehledu produktů s podrobnými informacemi na stránkách s podrobnostmi o produktu. Pokud váš karafa není uveden, kontaktujte náš tým zákaznických služeb.

PRO MAXIMÁLNÍ PROŽITEK

Hygiena sklenic: Nápoje podávejte pouze v čistých sklenicích bez zápachu.
Teplota podávání: Před dekantací a/nebo podáváním víno uchovávejte při vhodné teplotě (červená vína při 15-17 °C, bílá vína při 10-12 °C) . Správná teplota podávání zvyšuje kvalitu vína tím, že umožňuje plně rozvinout jeho charakteristické vůně a chutě. Bílá vína a sekty nepřechlazujte, červená vína podávejte pod pokojovou teplotu.
Podání na sklenici: Maximálně 100 až 125 ml: Sklenici nikdy nepřeplňujte. Nebo naplňte sklenici pouze do nejširšího průměru její misky. To zajistí maximální rozvinutí buketu vína a také nejelegantnější servírování. Velkorysý objem sklenice nabízí skvělým vínům prostor k dýchání a k vyjádření jejich jedinečného aromatického poselství.
Držení sklenic za stopku: Vhodně naplněnou sklenici držte vždy za stopku a ne za misku, protože teplo z ruky by mohlo zvýšit teplotu vína nad optimální úroveň a negativně ovlivnit buket vína. Sklenice bez stopky by měly být drženy u dna sklenice.
Víření sklenkou: Opatrné kroužení sklenkou umožňuje pronikání kyslíku do vína zvětšením jeho povrchu a pomáhá uvolnit bohaté, vyzrálé aroma vína.
Proč a jak vína dekantovat: Dekantovat víno znamená před pitím ho přenést z láhve do karafy. Během skladování nebo zrání se může na dně láhve vytvořit pevná usazenina nebo sediment. Dekantace je snadným prostředkem k oddělení sedimentu od vína. Dekantace také pomáhá vínu dýchat, protože větší průměr povrchu dekantéru umožňuje, aby se do vína dostalo více kyslíku než do láhve. Červená vína by měla být před podáváním dobře dekantována a ponechána při pokojové teplotě po dobu až jedné hodiny, aby víno plně rozvinulo svůj buket.